Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje

Program JAZZINCE 2011

Redakce, redakce / 2.02.2011
13. ročník mezinárodního festivalu Jazzinec bude zasvěcen přesahům do dalších hudebních žánrů. Chceme tím ukázat, že v 21. století už hudební škatulky postupně ztrácejí smysl. Vše se vzájemně prolíná a ovlivňuje. A právě jazz je jedním z hlavních zdrojových pramenů současné hudby a zároveň je i proudem, který se nechává rád ovlivnit a inspirovat jinými styly. Bylo tomu tak i v minulém století, teď však nyní díky globalizaci a vlivu internetu je vše intenzivnější a rychlejší.

16. 2. 2011 * UFFO – Společenské centrum Trutnov
THE YOUNG GODS (Švýcarsko)

Young Gods existují už přes čtvrt století, ale na rozdíl od většiny svých vrstevníků se stále pohybují dopředu a daří se jim ovlivňovat hudební dění. Svými prvními alby spustili dosud neslýchanou zvukovou revoluci, tvůrčím využitím samplerů vytvářejí zvukové struktury, které dosud existovaly jen v lidské fantasii. The Young Gods dodnes ovlivňují scénu stejně jako skupiny o generaci mladší, na každém albu přinášejí novou koncepci. Nové album, které představí na Jazzince (Everybody Knows), je sofistikovanou směsí akustické hudby, elektroniky i nefalšované avantgardy.

DVA
Získali řadu hudebních cen, vystupují na zahraničních pódiích, jsou zcela originální a neopakovatelní. Dvojice, která kombinuje nezávislý hip hop, šanson, folkotroniku a indie pop zcela vlastním způsobem. Jejich loňské album HU je událostí sezóny.

24. 2. 2011 * Koncertní síň B. Martinů
DZIKI JAZZ (Polsko)
Hudba je příjemně eklektickou kombinací postfúze a improvizovaného jazzu s prvky ambientu a rocku. Moderní jazz hraný v kvartetu s velkou expresivitou a hráčskou vyzrálostí.

MUFF
Marcel Bárta – saxofony, Jiří Šimek – kytara, Jakub Zitko – klávesy & samply, Jakub Vejnar – baskytara, Roman Vícha – bicí
Tato pražská nu-jazzová formace složená ze špičkových hráčů patří k tomu nejlepšímu, co v tuzemsku za poslední léta vzniklo. Na Jazzinci představí svou loňskou debutovou desku a také premiérové ukázky z nové tvorby.

3. 3. 2011 * UFFO – Společenské centrum Trutnov
EGGNOISE
Pražská nadžánrová formace získala za svou desku Albumen tři nominace na největších nezávislých hudebních cenách světa Just Plain Folks Music Awards.
Nyní přijede s novou deskou – Yolk. Koncertní vystoupení Eggnoise jsou pokaždé pléá energie, humoru a jedinečných okamžiků.

MARSYAS TOUR 2011 ZUZANA MICHNOVÁ a OSKAR PETR a PETR KALANDRA MEMORY BAND
Nový projekt skupiny Marsyas znamená návrat vynikající zpěvačky Zuzany Michnové a Oskara Petra na pódia společně se skupinou Kalandra Memory Band a hosty. Dlouho očekávaná premiéra legendy české hudby.

10. 3. 2011 * Pod Hradem
SWING PÁRTY
Eva Emingerová a Swing Sextet Emericha Drtiny
Přední čeká jazzová zpěvačka vystoupí jako host tradičního podkrkonošského bandu. Swingové standardy v aranžích Emericha Drtiny a Jana Haase.

15. 3. 2011 * UFFO – Společenské centrum Trutnov
RADŮZA
Miloš Dvořáček, Peter Binder, Jan Jakubec
Svérázná česká písničkářka se obklopila trojicí hráčů z jazzového světa. Těšit se můžeme na repertoár z její poslední hodně intimní desky Miluju vás.

17. 3. 2011 * Koncertní síň B. Martinů
FABIO DELVO (Itálie/CZ)
Skvělé česko-italské kvarteto se dvěma saxofony vedené Italem Fabiem Delvem a moravanem Radimem Hanouskem.
Fabio Delvo je autorem skladeb vycházejících z moderního jazzového groove – přirozeně se nabízí srovnání se Stevem Colmanem. Souzvuk dvou saxofonů nad parádně pulsující rytmikou vytváří společný prostor pro humor i expresivitu, blues i swing.

LIMITED EDITION
Jan Hála – piano, Rostislav Fraš – saxofon, Přemysl Tomšíček – trombon, Vít Švec – kontrabas, Pavel Razim – bicí
Hvězdná skupina hrající moderní jazz vedená pianistou Janem Hálou. Repertoár skupiny je zaměřen na moderní jazz s prvky latin music. Vedle původních kompozic kapelníka Jana Hály hraje skupina i skladby Dona Grolnicka, Horace Silvera, Miltona Nascimenta, Ivana Linse, Johna Coltranea a dalších světových autorů.

24. 3. 2011 * Koncertní síň B. Martinů
MARTIN BRUNNER TRIO
Tato kapela je držitelem ceny Nejlepší česká jazzová skladba roku 2009. Martin Brunner Trio se věnuje výhradně interpretaci vlastních skladeb, ve kterých se snaží reagovat na vývoj v současném jazzu a moderní hudbě vůbec.

ŠTĚPÁNKA BALCAROVÁ & INNER SPACES (CZ/PL)
Progresivní jazzový band s vynikající trumpetistkou v čele. Svoji tvorbou kapela propojuje dlouholetou polskou jazzovou tradici s českou, jsou zde slyšitelné vlivy soudobého evropského jazzu, ale také odkazy na hudbu klasickou nebo folklórní. Kapela byla pro svoji originalitu oceněna na mnohých polských jazzových soutěžích. Leader kapely – trumpetistka Štěpánka Balcarová je vítězkou řady jazzových festivalů. Mimořádná záležitost!

26. 3. 2011 * UFFO – Společenské centrum Trutnov
Festivalové fi­nále

PACORA TRIO (Sk – Moldávie)
Projekt Stana Palúcha, fenomenálního slovenského houslisty, se stal jedním z největších objevů slovenské a české scény world music a jazzu posledních let. Spolu s ním tvoří Trio Pacora virtuózní moldavský cimbalista (!) Marcel Comendant a excelentní slovenský jazzový kontrabasista Robert Ragan. Jazz, jak jste ho asi ještě nikdy neslyšeli.

PORTICO QUARTET (Anglie)
Současný objev londýnské scény. Držitelé ceny Mercury Music Prize za debutové album Knee Deep In The North Sea hrají "vesmírnou hudbu" – tak je alespoň definují hudební publicisté, kteří si s jejich přesahy mezi žánry nevědí rady.

TANYA TAGAQ (Kanada)
Tanya Tagaq předvádí zcela nový druh vokální magie, její hlas proniká na samou dřeň lidských emocí. Pochází z etnika kanadských Inuitů – Eskymáků. Inuitský hrdelní zpěv, který měl původně roli společenské hry, zní uším Evropana jako milostné výkřiky. Její písně beze slov mají razanci šamanských rituálů i halucinogenních výletů.

DAN BÁRTA & ROBERT BALZAR TRIO
Dan Bárta na Jazzinci již dvakrát zpíval se svou Illustratospherou, nyní se představí po boku jazzového tria Roberta Balzara. Fantastický zpěvák přetavil do akustické jazzové podoby skladby výrazných světových interpretů – Police, Björk, Simply Red, Jamiroquai či AC/DC.

31. 3. 2011 * Pod Hradem
JIŘÍ MORAVČÍK – World music: nikdy nekončící dobrodružství – poslechový večer
Romská hudba z hliněných chatrčí jako fenomén klubové taneční scény. Reggae z africké válečné zóny. Kmenové rituály zmutované v elektronické novotvary. Kuba jako naleziště zázraků. Trubadúrské písně ze země Oc. Nekorektní klezmer o holocaustu. Tango z Finska. Anglický folk 21. století.

Pořad hudebního publicisty Jiřího Moravčíka vám zvukem i obrazem například představí: Sam Karpienia (Francie), Creole Choir of Cuba (Kuba/Haiti), Luisa Maita (Brazílie), Seire Leone´s Refugee All Stars, Bellowhead (Anglie), Johanna Juhola (Finsko), Daniel Kahn (USA) nebo Idrissa Souamaro (Mali).

7. 4. 2011 * Koncertní síň B. Martinů
MELANIE SCHOLTZ QUARTET (JAR, CZ, SK)
Vynikající jazzová jihoafrická zpěvačka (držitelka ceny Best Jazz Vocalist 2002), jež je obdivována pro její "velký černošský hlas". Spolupracovala např. s All Jareauem a J.McBridem. . Na Jazzinec zavítá se svým mezinárodním uskupením, které sestavil baskytarista LukᚠKytar.

SOUKUP – KŘIŠAN – KADZIELA QUINTET featuring JOEL ILLERHAG & RUNE RØV SØRENSEN (CZ/Polsko/Dánsko)
Mladá generace českých jazzmanů se stále více prosazuje v Evropě. Zajímavý projekt spojující mimořádné mladé muzikanty z Čech, Polska a Dánska.

14. 4. 2011 * Koncertní síň B. Martinů
TARA FUKI + MARCEL BÁRTA
Tara Fuki obdržely ocenění české Akademie populární hudby v kategoriích "Alternativní hudba-World music" a " Objev roku" za rok 2001 a v kategorii "World music" za rok 2007. Ve stejném roce vystoupily jako první česká kapela na celosvětovém hudebním veletrhu "WOMEX" ve španělské Seville. Nové album Sense – které představí na Jazzici – představuje Tara fuki v klidnější poloze, s menšími výlety k jiným žánrům. Slyšet můžeme také více intimní, ale také více improvizovanou hudbu.
Na Jazzinci vystoupí výjimečně se saxofonistou Marcelem Bártou!

JAMES HARRIES
Kytarista a zpěvák, který dokáže vždy vykouzlit neopakovatelnou atmosféru.
Na Jazzince pokřtí nové CD (nahrané a míchané v USA), které¨zdobí e fotografie od Bohdana Holomíčka.

21.4. 2011 * UFFO – Společenské centrum Trutnov
LACO DÉCZI & NEW YORK CELULA
Po několikaleté přestávce opět přivítáme tohoto nespoutaného světoobčana se skvělými newyorskými spoluhráči.

TOMÁŠ LIŠKA TRIO feat. DANIELE DI BONAVENTURA (Italy)
Projekt vynikajícího kontrabasisty a nositele několika ocenění z jazzových festivalů. Quartet Tomáše Lišky je složeno z akustických nástrojů, hudba je velmi intimní, avšak zároveň intenzivní, stylově velmi pestrá – kombinuje vlivy řady hudebních stylů, od flamenca přes folk, jazz až k tangu. S Tomášem Liškou účinkuje fenomenální kytarista David Dorůžka střídající mnoho stylů hry a slavný italský bandoneonista Daniele di Bonaventura.

 

Přečteno 7x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi