Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje

Marek Novotný Jazz Symphony / Chamber Philharmonic Orchestra Of South Bohemia & Marek Novotný Quintet

Redakce, Tomáš Katschner / 28.03.2015
11. Duben od 19:00

Společenské centrum UFFO, Náměstí Republiky 999 , Trutnov, 54101

Úsilí festivalové dramaturgie přinášet návštěvníkům Jazzince zcela mimořádné zážitky, letos korunuje účast Jihočeské komorní filharmonie dirigovaná Vojtěchem Spurným, která s jazzovým quintetem klavíristy Marka Novotného a houslistkou Gabrielou Vermelho uvede koncert Hudba na pomezí žánrů. V čem spočívá jeho unikátnost? Vedle skutečnosti, že se na Jazzinci poprvé představí filharmonický orchestr, bezpochyby pro svou koncepci: sbližování…

Úsilí festivalové dramaturgie přinášet návštěvníkům Jazzince zcela mimořádné zážitky, letos korunuje účast Jihočeské komorní filharmonie dirigovaná Vojtěchem Spurným, která s jazzovým quintetem klavíristy Marka Novotného a houslistkou Gabrielou Vermelho uvede koncert Hudba na pomezí žánrů.
V čem spočívá jeho unikátnost? Vedle skutečnosti, že se na Jazzinci poprvé představí filharmonický orchestr, bezpochyby pro svou koncepci: sbližování klasické hudby s jazzem, folklorem a populární hudbou. Co si pod tím představit, aby nedošlo k dojmu, že se na vás chystá nějaké Umění, při kterém by ti méně vstřícní mohli usnout? Třeba světoznámé, jistě vám dobře povědomé skladby v symfonické podobě: Mackie Messer s textem Jiřího Suchého („Žralok zuby, má jak nože…“) nebo Summertime od George Gershwina.
Gabriela Vermelho odehraje a odezpívá svou skladbu Bolím s textem Jana Velíška a koncert pak vyvrcholí velkolepou Jazzovou symfonií Marka Novotného, v níž sólově excelují kytarista David Dorůžka a saxofonista Marcel Bárta.
„Nerad bych, aby to znělo vznešeně, ale jde o pět vět pro symfonický orchestr a jazzový kvintet. Již mnoho let mne fascinuje obohacení jazzové hudby o prvky klasické hudby a na Jazzové symfonii jsem nechal duši,“ řekl Marek Novotný, který prý rozhodně nechtěl posluchače překvapovat nějakou zvláštní originalitou nebo přehnaně racionální konstrukcí a upřímně se přiznal, že bude rád, když se bude prostě někomu líbit.
To by už samo o sobě mělo stačilo k dokreslení, co od koncertu můžeme čekat, vždyť každý ze jmenovaných – včetně Jihočeské filharmonie – představuje výjimečnou hudební a skladatelskou personu.
Klavírista, skladatel a aranžér Marek Novotný studoval klasický zpěv na universitě v Ústí nad Labem a jazzovou kompozici v Norsku a Spojených státech. O své hudbě uvádí, že se pohybuje v trojúhelníku jazz, klasika a folklor. Odkud do ní proudí inspirace nastiňují jména Novotného učitelů a spolupracovníků: americká zpěvačka Aubrey Johnson, na Grammy nominovaný klavírista a skladatel Jefrey Holms, čínská zpěvačka Feng – Yün Song nebo americký filmový skladatel Alexandr Jank.
Fascinujícím způsobem všestranná zpěvačka, hráčka na housle, skladatelka a herečka Gabriela Vermelho patří už léta mezi nejpozoruhodnější osobnosti naší hudební a divadelní scény. S nebývalou lehkostí zvládá stylové přeskoky z klasiky do jazzu a rocku, z tradiční hudby do world music; nestraní se experimentům ani muzikálům: za roli čarodějky Evy v muzikálu Balada pro banditu brněnského divadla Husa na provázku v režii Vladimíra Morávka obdržela cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku.
Coby umělkyně několika profesí (komponuje také hudbu pro divadla i taneční projekty) fascinuje svojí všestranností: hraje klasiku a figuruje souběžně ve třech vysoce alternativních sestavách: v projektu Ewave, který spojuje laptopovou elektroniku se smyčcovým kvartetem, se skupinou Zimbova znovuobjevuje písně Moravy a s kapelou Maracou.
Loni vydala velmi vydařené a nevšední album GaBaRet.
Majitel významného jazzového vydavatelství Animal Music, sám vynikající skladatel a hudebník Petr Ostrouchov, o Davidu Dorůžkovi tvrdí: fenomenální kytarista, jehož věhlas dávno přesáhl hranice České republiky. A není sebemenší důvod mu nevěřit. Vedle vystupovaní s Ivou Bittovou, se švédskou formací The Stoner a se svým vlastním triem, se stihl podílet na nahrávání s hvězdami jako Chris Cheek (USA), Daniele di Bonaventura (Itálie), Aga Zaryan (Polsko) nebo Cyrille Oswald (Holandsko). David se podílel i na mnoha dalších projektech a získal nepřeberné množství ocenění.
Saxofonista, klarinetista, skladatel a výtvarník Marcel Bárta je spojen s mnoha skupinami, ale připomeňme dvě z Jazzince nejznámější: Vertigo a Muff. Hraje ale také s Jaromírem Honzákem, s Petrem Zelenkou, účinkuje v rozšířené kapele Points Oktet a spolu s Davidem Dorůžkou, bubeníkem Tomášem Hobzekem a kontrabasistou Petrem Tichým tvoří základ quintetu Marka Novotného.

 

Přečteno 57x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
25.04.2024 13:00 - 25.04.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
25.04.2024 15:45 - 25.04.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi