Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje

Mike DiRubbo Trio USA/CZ

Redakce, Tomáš Katschner / 28.03.2015
11. Duben od 19:00

Společenské centrum UFFO, Náměstí Republiky 999 , Trutnov, 54101

Chráněnec a přítel Charlieho Parkera, legendární bebopový saxofonista Jackie McLean, nebyl svého času zrovna vzorem životosprávy, to už ale k jazzovým géniům tak nějak patří, vizionářštějšího muzikanta abyste ale pohledali a pověstný byl také jeho odhad mladých hráčů. Na Jackie McLean Institute of Jazz jich jazzovému řemeslu vyučil celou řadu. Pouze o jednom ale prohlásil:…

Chráněnec a přítel Charlieho Parkera, legendární bebopový saxofonista Jackie McLean, nebyl svého času zrovna vzorem životosprávy, to už ale k jazzovým géniům tak nějak patří, vizionářštějšího muzikanta abyste ale pohledali a pověstný byl také jeho odhad mladých hráčů. Na Jackie McLean Institute of Jazz jich jazzovému řemeslu vyučil celou řadu. Pouze o jednom ale prohlásil: připomínáš mě samotného, když jsem byl ve tvém věku. Jmenoval se Mike DiRubbo.
McLean studentům vštěpoval do hlavy: musíte neustále hledat něco nového, jazz je celoživotní studium. A Mike DiRubbo se té rady drží dodnes, snad proto patří mezi hráčskou a skladatelskou extratřídu, respektovanou ve Státech i v Evropě. Natočil osm velmi ceněných alb a spolupracoval s Eddie Hendersonem, Johnem Hicksem Ericem Alexandrem nebo Clarence „Gatemouth“ Brown.
„S odstíny Kennyho Garretta, Jackie McLeana, a Johna Coltranea zpívá DiRubboův alt saxofon výrazným a silným hlasem, který je zároveň moderní a nadčasový,“ napsali o něm v Best Saxophone.
„Nedovol, aby někdo jiný určil, čím jsi,“ poradil mu kdysi trombonista Steve Davis a DiRubbovi to znělo jako výzva.
V nejrůznějších sestavách hledal pro své skladby nejlepší zvuk a směsí hard-bopu, soul jazzu, post-bopu a free jazzu se vždycky pohyboval na území věčného experimentu; cizí mu není ani elektronika.
Také z něho se stal vyhledávaný učitel a mentor a na Institute of Jazz se už se statutem mezinárodní jazzové hvězdy vrátil v roli vyučujícího. Bez živého hraní se ovšem neobejde, proto je stále na cestách.
Na Jazzinec dorazí s dlouholetým spoluhráčem, vynikajícím americkým hráčem na hammondky Brianem Charettem a naším bubeníkem Tomášem Hobzekem.

 

Přečteno 41x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí