Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Sporům města s majitelem ČOV může i nemusí být ve Dvoře Králové konec. Čeká se i na jeho reakci

Redakce / 2.02.2019, Dvůr Králové nad Labem
Ve středu 29. ledna 2019 seznámilo vedení města Dvůr Králové n. L. novináře na tiskové konferenci s rozhodnutím krajského soudu ve věci vyrovnání plateb za čištění odpadních vod v letech 2005-2013 (2005-2006 a 2007-2013). Je to první dobrá zpráva, ovšem ještě není konečná.

Rozdíl mezi soudem vypočítaným přeplatkem a nedoplatkem činí dle rozsudku 7,69 mil. Kč, které má město uhradit protistraně. Vedení města stále nemá v rukou rozsudek krajského soudu v papírové podobě. Proto na dotaz, zda se bude odvolávat nebo ne, nebylo schopné odpovědět. Jak však uvedl starosta města Jan Jarolím, částky, které ve sporech krajský soud ve svém rozhodnutí stanovil, jsou podstatně nižší než požadoval majitel ČOV ve Dvoře Králové n. L. -  Evorado Import, a.s. Město tak čeká nejen na papírovou formu rozsudku, ale také reakci protistrany, kdy obdobím 2005 - 2013 spolupráce obou subjektů nekončí. 
Odvolání ke krajskému soudu není v tomto případě přípustné, ale je možné se odvolat k Nejvyššímu soudu - což je administrativně i finančně náročnější proces.

Vyjádření bývalého místostarosty Jana Béma a nynějšího starosty Jana Jarolíma.

Finanční možnosti města

Město nyní drží rezervu na možný nedoplatek za čistění vod od roku 2005 ve výši více než 50 mil. Kč. Tyto peníze by však v celé výši k okamžitému uvolnění na účely úhrady nedoplaktu nebyly k dispozici. V rozpočtu je s nimi počítáno, ovšem, jak oznámila místostrostka Alexandra Jiřičková, v současné době jsou umístěny do projektu výstavby nových učeben na ZŠ Schulzovy sady a do rozpočtu se vrátí z příslušného dotačního titulu po ukončení projektu. Částku 7,69 mil. Kč by však město mělo zvládnout z vlastních zdrojů.

Ačkoliv se zdá, že toto rozhodnutí je pro město dobrou zprávou, nic není jisté, ani vyřešené. 

Nový rozsudek jako precedens a základ spolupráce

Město od roku 2014 platí každý rok částku, která je stanovena každoročně soudem (každý rok nižší - nyní 15,2 mil Kč, Evorado požadovalo 42 mil Kč). Vše tedy záleží na možné domluvě obou stran, jak bude spolupráce pokračovat. Starosta města Dvůr Králové na konferenci několikrát zopakoval, že ideální by pro město bylo, pokud by se s majitelem či provozovatelem dohodl na rozumné výši za čištění, a zálohy tak nebyly určované a případně i vymáhané přes časově i finančně nákladné soudy. Je nutné připomenout, že i provozovatel ČOV soudně napadl výši zálohy za čištění odpadních vod - tyto žaloby soud odmítl, neboť se jednalo o jednu věc, kterou žalovaly 2 subjekty. 

Překážky ve stavbě vlastní ČOV 

Další možností je výstavba vlastní ČOV, kdy město v roce 2018 opět žádalo o dotaci na její výstavbu, ale vzhledem k tomu, že nesplnilo účel dotace (intenzifikace), nebylo s čerpáním prostředků z evropských dotací úspěšné. Stále však přicházejí v úvahu i národní dotační programy, bohužel finanční spoluúčast v nich je již vyšší. Velkým problémem a překážkou jsou v tomto případě však pozemky pana Antonína, které jsou k výstavbě nové ČOV nezbytné. Martin Antonín, majitel pozemků na Hrubých lukách a psího útulku v této lokalitě, aktuálně vede soudní spor s městem ohledně neprodloužení smlouvy o smlouvě budoucí. Požaduje po městu částku 2 mil. Kč za nesplnění podmínek smlouvy. Pan Antonín má zároveň s městem uzavřenou smlouvu o provozování psího útulku. Na konci minulého roku byla tato smlouva doplněna o služby týkající se zajištění uložení uhynulého zvířete nalezeného na území města Dvůr Králové nad Labem do kafilerního kontejneru.

Jak doplnil k této možnosti bývalý člen vedení města Jan Bém, který usiloval ve své funkci o dotace na výstavbu ČOV, v Jablonci nad Jizerou, kde bylo město v podobné situaci (se stejným vlastníkem ČOV), již nová ČOV stojí. Je tedy možné, že v roce 2014 nové vedení města svým přístupem k výstavbě ČOV a přiznané dotaci propáslo jedinečnou šanci čističku postavit.

Koupě předimenzované ČOV

Poslední možností, jak situaci vyřešit, je koupě současné ČOV, která byla vystavěna z dotací a která je pro město Dvůr Králové naddimenzována z důvodu tehdejšího využívání kapacity čističky pro účely závodu Tiba. V současné době se, dle slov pana místostarosty Helbicha, využívá pouhých 20 % kapacity ČOV, a odhadní cena je dle majitele ČOV 300 mil. Kč (součástí ceny jsou i přilehlé pozemky). Výstavba nové ČOV je odhadována na 120-150 mil Kč. Současný majitel královédvorskou ČOV kupoval v dražbě za 72 mil. Kč a dle slov zastupitele Jana Béma do ní doposud investoval zhruba 5 mil. Kč. 

Předchozí machinace majitele a provozovatele

V roce 2012, kdy došlo dokonce k výhrůžné odstávce čističky a rychle se měnil provozovatel, projevilo tehdejší vedení zájem o provozování ČOV. Majitel však provozovatele našel rychleji - firmu WWTP DKNL nahradila firma LITAVE, s.r.o.

V roce 2013 společnost EVORADO IMPORT, a. s., jako vlastník ČOV přistoupila prostřednictvím veřejné dobrovolné dražby k jejímu prodeji. Dražba měla dle dražební vyhlášky dražebníka MORAVOLEN HOLDING, a. s., proběhnout 24. října 2013. Tomuto prodeji zabránilo město návrhem na vydání předběžného opatření, kdy městu dal okresní soud v Trutnově za pravdu a zakázal držebníkovi tento prodej uskutečnit vzhledem ke stále probíhajícím sporům ohledně plateb za čištění odpadních vod a z nich vyplývajících závazků. I tehdy se společnost EVORADO IMPORT, a. s., odvolala ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Kateřina Sekyrková
Zdroj: mudk.cz, ovodarenstvi.cz


Související články
Zasedání zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem (16. května 2019)
Pokračování sporů o čističku ve Dvoře Králové u Nejvyššího soudu v Brně
Vaše komentáře

Přečteno 800x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival