Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Vyjádření senátora Jiřího Hlavatého k informacím o Královédvorské nemocnici, které šíří strana TOP 09

Redakce, Jiří Hlavatý / 19.10.2017
První jednání o nezbytné nutnosti nových operačních sálů nad novými laboratořemi v naší nemocnici jsem měl se zástupcem TOP 09 krajské koalice s panem náměstkem Cabicarem již 22.12. 2016. Ano, je to pravda, již před devíti měsíci! Je potřeba také veřejnosti sdělit a potvrdit, že na ně již existuje stavební povolení od června 2017, které je však ignorováno.

Vyjádření je reakcí na informace v materiálech roznášených do schránek v našem městě a také v TÉTO tiskové zprávě zde na portále. 

Ignorováno není jen stavební povolení, ale také ze strany pana náměstka Cabicara doporučení zdravotního výboru z dubna 2017, které nové operační sály nad laboratořemi doporučuje zastupitelstvu kraje schválit. Po celou dobu téměř devíti měsíců je nám vysvětlováno, že do trutnovské nemocnice je to jen 20 km a že mají volnou kapacitu operačních sálů, nebo že brzy bude u Dvora dálnice, a že do Fakultní nemocnice v Hradci Králové se dostaneme za 20 minut. Nebo, že budoucnost mají jen okresní nemocnice, které jsou efektivní a ze strany kraje plně podporovány. Nebo, že dvorská nemocnice se spojí s trutnovskou a operovat se bude v ní.

Nyní pár dní před volbami jsme včetně okolních obcí a měst ze strany TOP 09 masírováni letáky, plakáty, krajským rozhlasem, placenou reklamou, že sály určitě budou, ale uvnitř hlavní budovy. Autoři těchto sdělení už neuvádí, že je to slušně řečeno nereálné, že všechna odborná stanoviska, včetně písemného vyjádření vedení nemocnice toto řešení vylučují a jako jedinou možnost potvrzují nové sály nad novými laboratořemi, na které je stavební povolení od června 2017 a které je ze strany TOP 09 totálně ignorováno.
TOP 09 nám oznamuje, že dvorská nemocnice dostane nové operační sály uvnitř hlavní budovy, ale už nedodává, že má v 45 členném krajském zastupitelstvu jen 4 členy. Při jednání se zástupci ostatních stran a hnutí je hodně pravděpodobné, že takový nereálný záměr s kritickým dopadem do naší nemocnice politické straně TOP 09 neprojde. Je mi líto metod některých politických stran s populistickým cílem získat hlasy od neobjektivně informovaných voličů.

Jiří Hlavatý

Související články
TOP 09: Královédvorská nemocnice dostane nové operační sály
Stanovisko města Dvůr Králové nad Labem k dostavbě operačních sálů v Městské nemocnici, a. s., Dvůr Králové nad Labem
Vaše komentáře
Předvolební leták TOP 09, 19.10.2017 20:07, Reagovat
Další perla: "Ne. Studie a stavební dokumentace obsahují plán organizace výstavby, kde TOP 09 bude prosazovat etapizaci výstavby tak, aby byl provoz nemocnice v požadovaném rozsahu zachován. Zkušenosti s obdobnou organizací výstavby známe například z rekonstrukce nemocnice v Motole. Vzhledem ke každoroční dvouměsíční
„technické odstávce“ operačních sálů tuto změnu pacienti téměř nepocítí.
Celková doba výstavby v areálu nemocnice by při této etapizaci trvala
6 - 8 měsíců."
Jak někdo může myslet vážně, že by zastavení provozu oddělení operačních provozů nemocnice na 6-8 měsíců pacienti nepocítili? Jak může někdo stvořit takový blábol? Uvědomuje si původce a šiřitel takové zprávy, jak vypadá taková rekonstrukce za provozu? Uvědomuje si ten dotyčný, že je výrazný rozdíl mezi Prahou a Dvorem Králové a FN Motol a Městskou nemocní ve Dvoře? Jak vůbec může rozumně uvažující člověk použít takové srovnání? Má takový člověk k dispozici narychlo (během jednoho měsíce) nekvalifikovaně vypracovaný projekt vestavby sálů do stávající budovy? Ví takový člověk, že v projektu chybí řada nezbytných prostor? Jestli ví, pak lže. Jestli neví, tak je pro výkon své funkce naprosto nekompetentní.
Předvolební leták TOP 09, 19.10.2017 19:57, Reagovat
Z volebního materiálu TOP 09: "TOP 09 je pro výstavbu sálů nových. Dosud existoval pouze jeden projekt na výstavbu operačních sálů s předpokládanou cenou přesahující 100 miliónů korun, a to v podobě nástavby na nové laboratoře v areálu nemocnice. Podle některých odborníků je však ekonomičtější výstavba nových plnohodnotných operačních sálů přímo v bloku stávající nemocnice, včetně souvisejícího příslušenství sterilizace, vzduchotechniky, nové ambulance a sádrovny.
Ing. Aleš Cabicar (TOP 09), náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje,
zodpovědný za zdravotnictví potvrdil, že výstavbou operačních sálů uvnitř
bloku dojde k úspoře investičních nákladů ve výši nejméně 30 - 35 miliónů
korun a současně se tím v dalších letech sníží náklady na provoz, například na vytápění."
Kdo jsou ti "někteří odborníci"? Dnes to bohužel vypadá, že je každý odborník na všechno. Dojde k úspoře investičních nákladů? A co ostatní náklady? Neexistují jen náklady na vytápění. Existuje také výpadek příjmů nemocnice, když nebude provádět výkony ve stávajícím rozsahu. Opravdu si někdo inteligentní může myslet, že stavba v rozsahu cca 3/4 patra nemocnice neovlivní provoz nemocnice, kvalitu prostředí pro pacienty a zaměstnance? Uvědomuje si TOP 09, jakým způsobem funguje financování ze strany zdravotních pojišťoven? Evidentně ne. Kdo tomu alespoň trochu rozumí a zná úhradové vyhlášky, ví, že takto uvažované řešení představuje ekonomickou ztrátu ve výši desítek milionů korun nejen v rok uvažované přestavby, ale i ve všech letech následujících. Oproti tomu je pochybná "úspora" 30-35 milionů Kč opravdu směšná částka.
Za dobu, co pracuji v nemocnici (je to už přes dvacet let), jsem nezažil rekonstrukci, která by během její realizace zásadně neovlivnila prostředí pro pacienty i zaměstnance. Doporučuju těm, co zastávají opačný názor, aby si do takové nemocnice přišli lehnout.
Předvolební leták TOP 09, 19.10.2017 18:59, Reagovat
Předvolební leták, který TOP 09 šíří po Královédvorsku, je lživým a účelově vytvořeným manipulativním materiálem.

Přečteno 2314x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi