Vyhledej
Královédvorsko > Sport > IN-LINE bruslení

In-line trasa Bernartice - Křenov - Prkenný důl

Redakce / 7.05.2021
Rozhodli jsme se vám v průběhu léta představit místa, kde se v našem kraji můžete svézt na in-line bruslích. Budou to trasy lehké, ale i velmi těžké pro ty, co opravdu umí brzdit a zabrzdit! A hned na začátek to je trasa, kterou si užije jak poučený začátečník, tak opravdu zkušený bruslař, nebo lyžař na kolcích.

Představujeme vám in-line trasu (silnici s malým provozem) z Bernartic do Prkenného dolu. Trasa začíná jen kousek od populárního dvoupatrového železničního mostu v Bernarticích. Auto lze nechat odstavené na kraji silnice. Provoz je zde minimální, tak se každý snadno vyhne. 

AKTUALIZACE - jak jsme se dozvěděli, tak zrovna tento rok 2021 od 17. května do listopadu bude uzavřen hlavní tah přes Bernartice a tudy povede objízdná trasa :-( Dejte si tedy trasu do plánů buď ihned, nebo až na příští rok. I bez uzávěr jsme ale byli upozorněni, že o víkendech a o prázdninách místo není tak klidné, jak jsme jej zažili při natáčení videa a při předchozích návštěvách, které byly většinou na jaře, nebo na podzim. 

Lehká a pro poučené začátečníky vhodná trasa vede po proudu potoka Ličná. Na trase je minimální převýšení, krásný nový asfalt a v týdnu minimální provoz. O víkendu tu asi bude hustší provoz. Délka lehké části je 2,9 km a končí v ostré zatáčce v Malém Křenově. 


Partnerem článku a videa je Chaloupka na vršku - penzion v Bernarticích pod Vraními horami
Partnerem rubriky In-line bruslení je MACHR Consulting - profesionální osobní trenérka Martina Chrástková


V Malém Křenově pak ale začíná pozvolné, ale neúprosné stoupání proti proudu Sněžného potoka k Prkennému dolu, který patří pod město Žacléř. Doporučujeme se po pár desítkách metrů otočit a vyzkoušet si, zda jste opravdu schopni klesání UBRZDIT, protože při stoupání se zdá, že to není tak hrozné a vlastně se těšíte, jak se svezete. Osobní zkušenost autora těchto řádků je, že se to pak dolů rozjíždí o hodně více, než by si přál! Ale to předbíháme.

Stále stoupáte a stoupáte. Minete turistickou odbočku na Stachelberg (lze tu později nechat auto a vyběhnout k pevnosti) a zajíždíte mezi stromy. Míjíte krásný rybník, který se jistě v létě bude hodit. A už se před vámi otevírá Prkenný důl. Bohužel s cedulí začíná znatelné horší asfalt a tak první nápad - totiž vydrápat se až do Žacléře - upadá do hlubokého zapomnění. 

Po hrubém asfaltu se doštracháte na "náves" Prkeňáku a po malém pokochání se opravenými domky a kapličkou pomalu otáčíte a OPATRNĚ začnete sjíždět dolů. 

Prosté umění brzdit brzdou na patě zde ale v žádném případě NESTAČÍ. Je potřeba rychlost korigovat všemi možnými způsoby - brzda, téčko na jednu nohu, téčko na druhou nohu a znova brzda, téčko, téčko. Pokud umíte i plužit, nebo brzdit slalomem, tak jste ve výhodě. Zkrátka budete rádi, když se dostanete znovu do Malého Křenova a budete si užívat mírňoučké stoupání zpět k autu.

Shrnutí:
Na trasu může vyrazit i nesourodá skupina, kdy začátečníci budou pilovat techniku mezi Bernarticemi a Malým Křenovem a drsoni si dají výšlap do Prkeňáku a následný adrenalinový sešup. Určitě si ale pospěšte - přímo uprostřed lehké části trasy se brzy začne stavět dálniční most, tak už to asi nebude ta pravá romantika. No ale - kdo ví, jestli vůbec někdy začnou :-)


FOTOGALERIE - In-line trasa Bernartice - Křenov - Prkenný důl

Související články
Na in-line stezce v Litíči se naučíte na bruslích brzdit
Vaše komentáře

Přečteno 2276x
 
18.10.2022 - Ustavující zastupitelstvo bylo ve Dvoře Králové posunuto ze čtvrtka 20. října na pondělí 24. října 2022 od 16 hodin v Hankově domě.
11.10.2022 - Ve středu 12. října odpoledne bude probíhat údržba telefonní ústředny ve dvorské nemocnici. Může se tedy stát, že se tam v tuto dobu nebudete moc dovolat.
29.08.2022 - Na konci srpna navštívil Safari park letos již půl milióntý návštěvník.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival