Vyhledej
Královédvorsko > Sport > motorismus

Krása starých strojů - FIVA Rallye 2016

Redakce, Zdeněk Cerman / 25.06.2016
Již poněkolikáté se sešli na královédvorském náměstí hrdí majitelé nablýskaných, ale také pro někoho hřmících aut a především motocyklových veteránů. Jenomže tentokrát to nebylo setkání jen tak ledajaké, celý jeho název je FIVA World Motorcycle Rally 2016 a jistě je patrné, že se jedná o akci nejenom místního, ale mezinárodního významu.
FIVA /The Fédération Internationale des Véhicules Anciens/ je celosvětová organizace založená v roce 1966 za účelem uchování, podpory a ochrany historických vozidel a jejich kultury pod záštitou UNESCO. Na západ od našich hranic se těší mimořádné úctě a pozornosti a není divu. Nemusíte se mnou souhlasit, ale stačí se podívat zblízka na jediného auto-moto veterána, který se podobných akcí zúčastňuje a i úplnému laikovi musí být jasné, jaké úsilí majitelé věnují jeho udržení v původním, natož provozuschopném stavu. Často se jedná o dnes již zaniklé značky nebo unikáty, které se nacházejí po celém světě v jednotkách kusů nebo technické lahůdky, které byly předchůdci soudobé motoristické techniky a jsou důkazem mimořádného umu a schopností jejich konstruktérů a samozřejmě restaurátorů. A tak je též pochopitelné, že se jejich majitelé chtějí se svými miláčky pochlubit. 

Nejinak tomu bylo i v rámci akce pořádané ve Dvoře Králové nad Labem a bylo skutečně na co se dívat. Sešlo se více než sto strojů s účastníky z dvanácti zemí, mj. Itálie, Anglie, dokonce z Kanady a k vidění byly věhlasné značky jako Harley-Davidson, Moto Guzzi, Vespa, BMW, Norton, nebo zaniklé Matchless, B.S.A. Indian a mnoho dalších, též méně známé, jako např. italská Laverda nebo mezi laiky téměř neznámé, které reprezentoval třeba dánský Nimbus, polský Sokol, případně švýcarská Motosacoche. Pochopitelně byly k vidění i české Jawy, které připomínaly, že tehdejší Československo patřilo do začátku padesátých let ke světovým motocyklovým velmocem.

Dnešní pařák sice přál spíše koupalištím, jezdce, většinou v černých kožených kombinézách nebo dobových motoristických oblecích jsem přeci jenom trochu litoval, přesto se sešlo na náměstí i poměrně velké množství přihlížejících, kteří si určitě přišli na své. 

Velké poděkování tak patří organizátorům tohoto podniku a to především zkušeným členům Veteran Car Clubu Dvůr Králové nad Labem za tradičně vzornou reprezentaci města a úsilí, které podobným akcím věnují. Jistě i účastníci setkání a přehlídky mohou být nadšeni a spokojeni a budou šířit své dojmy dále. Pořadatelé se nemají za co stydět a nám, přihlížejícím, připravili nádhernou podívanou. 

S o to větším údivem jsem překvapený, že se akce na náměstí nezúčastnil jediný zástupce nebo reprezentant města, které by mělo být na pořadatele a takovou akci patřičně hrdé. Není úplně obvyklé, že se podobný podnik podaří uspořádat v místě, jako je naše město a svědčí to o mimořádných schopnostech zdejších pořadatelů i jejich věhlasu, kterému se těší mezi příznivci této krásné záliby.

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Oskar Rousek

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Jan Bednář

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Miloslav Knap

FOTOGALERIE - FIVA Rallye - foto Zdeněk Cerman

Související články
FIVA World Motorcycle Rally 2016 ve Dvoře Králové (22.-24. června)
Jan Bednář a Jan Exner ze Dvora Králové vyhráli v kategorii sidecar České Tourist Trophy v Hořicích. Padly i rekordy.
Vaše komentáře
městská reprezentace27.06.2016 09:47, Reagovat
Bohužel je škoda, že městští představitelé takovéto akce ignorují. Akce pod patronátem UNESCO, podporovaná i Městem a přitom významné osobnosti chybí jak na zahájení, tak v průběhu či slavnostním zakončení. I když pan Starosta v Hangáru byl, ale mlčky. Pan Cerman má svatou pravdu, přeberte si to jak chcete.

Přečteno 2816x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi