Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ostatní sporty

Děti z Královédvorska se jezdí v zimě učit plavat do okolních obcí. Přinášíme seznam kurzů pro kojence i závodníky

Redakce / 8.11.2017, Královédvorsko
Dvůr Králové nemá krytý bazén, a tak obyvatelé regionu využívají kryté bazény v okolních obcích. Ve všech těchto bazénech probíhá výuka plavání pro děti či dospělé a další aktivity včetně aerobiku či cvičení pro seniory. Neobvykle široký je však výběr zdokonalovacích kurzů plavání pro děti.

Organizované plavání škol a školek

Žáci základních škol na Královédvorsku včetně mateřských škol jezdí každým rokem na plavecký výcvik do okolních obcí s krytým bazénem - nejčastěji do Hořic či Trutnova. Ačkoliv většina místních základních škol již toto dělala v předchozích letech, od letošního školního roku má škola povinnost zajistit každému žáku 40 hodin plavání (1. stupeň ZŠ). Na dopravu dětí do bazénů v okolních obcích byly také vypsány dotace, které mohly zcela či alespoň částečně pomoc s úhradou nákladů na dopravu.

Plavání kojenců

V okolních obcích s bazénem či vířivkou probíhají většinou dopoledne kurzy plavání kojenců a batolat - jedná se o Hořice, Trutnov, Nová Paka, Hradec Králové, Jilemnice. Doporučujeme se před zapsáním na kurz podívat na zázemí areálu (odpočívárna, herna) a bazén, ve kterém bude výuka probíhat. Je dobré si zjistit i reference přímo na dané kurzy/organizátory.
Existují také vícedenní "plavecké" pobytové kurzy pro rodiče s dětmi v penzionech, kde mají bazén se slanou vodou. Tyto pobyty nejsou většinou jen o plavání, ale obecně o rozvoji dítěte a vzdělávání rodičů na toto téma. Pokud víte o takovém zařízení na Královédvorsku, dejte nám to vědět.
U úplně nejmenších dětí se také nabízí seznamování nejmenších dětí s vodou přes vaničkové plavání - tady je nutné kontaktovat individuálně odborné instruktorky nebo si nastudovat instrukce prostřednictvím odborné přednášky, publikace či video na youtube.

Pravidelné plavání pro školáky - Trutnov

Tradiční středeční kurzy plavání v duchu záchranářském nabízí královédvorský Tyršův klub vodních záchranářů (nejpočetnější plavecký klub v ČR bez "svého" krytého bazénu) v plaveckém bazénu v Trutnově. První hodina proběhla již 4. října, ovšem zájemci se stále mohou přidat. Do Trutnova se plavci mohou dopravit samostatně nebo využít autobus vypravený ze Dvora (17:15 od zastávky-trafiky u autobusového nádraží nebo o něco později u oční školy). Návrat je mezi 19:50-20:00 do Dvora Králové na předem domluvená místa (u Spěváčků, u oční školy, u pošty, u autobusáku). Přihlásit se mohou školáci, kteří se umí o sebe postarat - tzn. v šatně se převléci, vysušit si vlasy atd. U menších dětí je nutná osobní domluva, případně doprodovod rodiče. Jezdí se každou středu do konce dubna ve dnech školních docházky (tedy kromě prázdnin). Poplatky byly po několiky letech navýšeny na 700 Kč (příspěvek) + 50 Kč za dopravu se vybírá v autobuse. Přihlášky a další informace vám podají odpovědní lidé v autobusu, stačí přijít ve středu k autobusu včas. 

Plavecký klub Spartak - Trutnov

V Trutnově funguje plavecký klub Spartak, který umožní dětem se zdokonalit v plavání bez důrazu na výkon. Tyto kurzy probíhají vždy v úterý a pátek od 16 do 17 hod. 

Plavecký oddíl Trutnov

Plavecký oddíl nabízí kromě klasických tréninků školáků také plavání dětí předškolního věku s rodiči i bez rodičů. V úterý a ve čtvrtek také probíhá vždy hodinové zdokonalovací plavání pro děti od 7 do 15 let.

Plavecké kurzy a tréninky v Hořicích

V nedalekých Hořicích je u dětí možnost se účastnit buď plaveckých kroužků, které jsou rozděleny dle věku a plaveckých dovedností (1500 Kč/15 lekcí), nebo se stát členem oddílu Rejnok a plavání povozovat jako jeden ze svých hlavních sportů. 

Kurzy plavání v Nové Pace

V novém areálu v Nové Pace se nabízí vždy dvouměsíční zdokonovalovací kurzy plavání pod vedením zkušených instruktorů dle věku - dokonce i s rodiči.

Kateřina Sekyrková
Foto: www.mebys.cz


Související články
Bazén v Hořicích - užijte si rodinnou atmosféru sportovního areálu
Zájmová činnost a kroužky pro školáky na Královédvorsku ve školním roce 2017/2018
Vaše komentáře

Přečteno 2130x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT